německy anglicky

Ze zoo: První mláďata roku přivedli na svět tamaríni

Na první mládě roku 2018 čekala děčínská zoo jen 3 dny! O přírůstek se postaral pár tamarínů žlutorukých, který přivedl na svět hned dvojčata. 

 

„Tamarínci se narodili po zhruba 140 dnech březosti ve středu 3. ledna. Se zveřejněním informace jsme logicky čekali až na dobu, kdy bude možné předpokládat, že odchov proběhne bez problémů. Dvojčata nejsou u těchto drápkatých opiček vzácností,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Tvrzení, že matka se o mláďata skvěle stará, není u tamarínů tak zcela pravda. Zajímavostí tohoto druhu totiž je, že převážnou část dne má mláďata „na hrbu“ samec. A to doslova. Vozí je na zádech a matce je předává pouze na kojení. Ve větších skupinách se o mláďata dokonce někdy starají i starší sourozenci.

Tamarínům žlutorukým se v děčínské zoo daří. Zoo začala s jejich chovem na podzim roku 2015, od té doby se tu narodilo už 8 mláďat, vždy šlo o dvojčata.

 

O tamarínech žlutorukých

Tamaríni žlutorucí se ve volné přírodě vyskytují v pralesích Brazílie Guiany a Surinamu. Jejich jméno naprosto odpovídá jejich vzhledu. Typickým znakem je žluté zbarvení končetin, zbytek těla je černý s drobným žíháním na hřbetě. Ke žlutým packám se dokonce váže legenda, díky které tento druh tamarína získal přezdívku „midas“ - po králi Midasovi, který podle řecké mytologie proměnil ve zlato vše, čeho se dotknul. Jsou to zvířata s denní aktivitou. Celý den tráví převážně v korunách stromů, odkud slézají jen zřídka kdy. Jsou výbornými skokany, na zem dokážou skočit až z dvaceti metrové výšky. Do jídelníčku tamarínů patří nejrůznější ovoce, zelenina, oříšky, sladší smůla stromů a hmyz. Tamaríny žlutoruké najdou návštěvníci děčínské zoo v expozici drápkatých opiček, sousedy jim dělají neméně oblíbení kotulové veverovití.

Autor: Alena Houšková | Aktualizováno: 11.01.2018
Nahoru
otevírací doba
vstupné
kudy do zoo
plán zoo
služby
archiv
kamera
e-shop
<červenec>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

Logo Asan Pet

Logo Balconi

Logo Rabina

Logo Ovoce - zelenina Jaroslav Suchý

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

Logo ZUŠ v Děčíně

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Text Sponzoři noci snů

Logo Ústeckého kraje

Logo Rabina

Logo Balconi

Logo cukrárny Expres Děčín

Logo Inpeko

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

Logo Hračky Barvíř

Logo Termo Děčín

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

Logo ZUŠ

Logo České průmyslové pojišťovny

Logo Ice and Go

Logo skautů

Logo vlastivědného muzea v České Lípě

Logo pekařství He-Fi

Logo HC Děčínských medvědů

Logo BK ARMEX Děčín

Logo ZŠ Slovanka

Ze zoo: První mláďata roku přivedli na svět tamaríni

Na první mládě roku 2018 čekala děčínská zoo jen 3 dny! O přírůstek se postaral pár tamarínů žlutorukých, který přivedl na svět hned dvojčata. 

 

„Tamarínci se narodili po zhruba 140 dnech březosti ve středu 3. ledna. Se zveřejněním informace jsme logicky čekali až na dobu, kdy bude možné předpokládat, že odchov proběhne bez problémů. Dvojčata nejsou u těchto drápkatých opiček vzácností,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Tvrzení, že matka se o mláďata skvěle stará, není u tamarínů tak zcela pravda. Zajímavostí tohoto druhu totiž je, že převážnou část dne má mláďata „na hrbu“ samec. A to doslova. Vozí je na zádech a matce je předává pouze na kojení. Ve větších skupinách se o mláďata dokonce někdy starají i starší sourozenci.

Tamarínům žlutorukým se v děčínské zoo daří. Zoo začala s jejich chovem na podzim roku 2015, od té doby se tu narodilo už 8 mláďat, vždy šlo o dvojčata.

 

O tamarínech žlutorukých

Tamaríni žlutorucí se ve volné přírodě vyskytují v pralesích Brazílie Guiany a Surinamu. Jejich jméno naprosto odpovídá jejich vzhledu. Typickým znakem je žluté zbarvení končetin, zbytek těla je černý s drobným žíháním na hřbetě. Ke žlutým packám se dokonce váže legenda, díky které tento druh tamarína získal přezdívku „midas“ - po králi Midasovi, který podle řecké mytologie proměnil ve zlato vše, čeho se dotknul. Jsou to zvířata s denní aktivitou. Celý den tráví převážně v korunách stromů, odkud slézají jen zřídka kdy. Jsou výbornými skokany, na zem dokážou skočit až z dvaceti metrové výšky. Do jídelníčku tamarínů patří nejrůznější ovoce, zelenina, oříšky, sladší smůla stromů a hmyz. Tamaríny žlutoruké najdou návštěvníci děčínské zoo v expozici drápkatých opiček, sousedy jim dělají neméně oblíbení kotulové veverovití.