německy anglicky

Úspěch: Zoo rozmnožila kriticky ohrožené klokánky králíkovité

Kriticky ohroženým klokánkům králíkovitým se v děčínské zoologické zahradě daří. Po necelém roce od zahájení chovu odměnil pár chovatele prvním přírůstkem.

Dle odhadů ošetřovatelů přišlo mládě na svět již v průběhu července. „Mláďata klokánků králíkovitých se rodí poměrně nevyvinutá, stejně jako všichni ostatní vačnatci, první týdny tráví pevně přisátá ke struku v matčině vaku a teprve poté se začínají rozhlížet po okolí. Zkoumat okolní svět začíná už i naše mládě. Chovatelé jej viděli i mimo vak matky,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Klokánčí samice jsou březí cca 21 dní a rodí jedno mládě. Pokud pár harmonizuje, může během roku vyvést mladé až třikrát. Mládě zůstává ve vaku 98 dnů a pohlavně dospívá již ve 170 dnech života.

Chovný pár sestavila zoo teprve vloni, samec přicestoval ze Zoo Hluboká, samice pak z lotyšské Zoo Riga. „Jak už název napovídá, jde o drobné zvíře, které neváží více než 1,6 kg. Délka těla se pohybuje mezi 30 až 38 centimetry,“ vysvětlila mluvčí. Klokánek králíkovitý je samotářským druhem a striktně nočním živočichem, dny tráví v hnízdě z trávy a kůry. Zajímavostí je, že má tzv. chápavý ocas. Na rozdíl od klokanů, kteří používají svůj ocas k udržení rovnováhy, může klokánek pomocí ocasu sbírat ze země různé předměty, což mu pomáhá například při stavbě hnízda. Kdysi se tento druh hojně vyskytoval na suchých rovinách a pahorcích v celé Jižní Austrálii. Dnes se vyskytuje pouze v několika lesnatých oblastech na jihozápadě kontinentu. Může za to především rozvoj zemědělství, který ho připravil o příhodná stanoviště. V rámci záchranného programu byl vysazen na několika ostrovech při jižním pobřeží Austrálie. Potravu klokánků králíkovitých tvoří rostliny - tráva, kořínky, semena a ve velké míře také houby. Dožívají se přibližně 6 let, v lidské péči až 10.

Autor: | Aktualizováno: 17.09.2019
Nahoru
otevírací doba
vstupné
kudy do zoo
plán zoo
služby
archiv
kamera
e-shop
<červenec>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

Logo Asan Pet

Logo Balconi

Logo Rabina

Logo Ovoce - zelenina Jaroslav Suchý

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

Logo ZUŠ v Děčíně

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Text Sponzoři noci snů

Logo Ústeckého kraje

Logo Rabina

Logo Balconi

Logo cukrárny Expres Děčín

Logo Inpeko

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

Logo Hračky Barvíř

Logo Termo Děčín

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

Logo ZUŠ

Logo České průmyslové pojišťovny

Logo Ice and Go

Logo skautů

Logo vlastivědného muzea v České Lípě

Logo pekařství He-Fi

Logo HC Děčínských medvědů

Logo BK ARMEX Děčín

Logo ZŠ Slovanka

Úspěch: Zoo rozmnožila kriticky ohrožené klokánky králíkovité

Kriticky ohroženým klokánkům králíkovitým se v děčínské zoologické zahradě daří. Po necelém roce od zahájení chovu odměnil pár chovatele prvním přírůstkem.

Dle odhadů ošetřovatelů přišlo mládě na svět již v průběhu července. „Mláďata klokánků králíkovitých se rodí poměrně nevyvinutá, stejně jako všichni ostatní vačnatci, první týdny tráví pevně přisátá ke struku v matčině vaku a teprve poté se začínají rozhlížet po okolí. Zkoumat okolní svět začíná už i naše mládě. Chovatelé jej viděli i mimo vak matky,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Klokánčí samice jsou březí cca 21 dní a rodí jedno mládě. Pokud pár harmonizuje, může během roku vyvést mladé až třikrát. Mládě zůstává ve vaku 98 dnů a pohlavně dospívá již ve 170 dnech života.

Chovný pár sestavila zoo teprve vloni, samec přicestoval ze Zoo Hluboká, samice pak z lotyšské Zoo Riga. „Jak už název napovídá, jde o drobné zvíře, které neváží více než 1,6 kg. Délka těla se pohybuje mezi 30 až 38 centimetry,“ vysvětlila mluvčí. Klokánek králíkovitý je samotářským druhem a striktně nočním živočichem, dny tráví v hnízdě z trávy a kůry. Zajímavostí je, že má tzv. chápavý ocas. Na rozdíl od klokanů, kteří používají svůj ocas k udržení rovnováhy, může klokánek pomocí ocasu sbírat ze země různé předměty, což mu pomáhá například při stavbě hnízda. Kdysi se tento druh hojně vyskytoval na suchých rovinách a pahorcích v celé Jižní Austrálii. Dnes se vyskytuje pouze v několika lesnatých oblastech na jihozápadě kontinentu. Může za to především rozvoj zemědělství, který ho připravil o příhodná stanoviště. V rámci záchranného programu byl vysazen na několika ostrovech při jižním pobřeží Austrálie. Potravu klokánků králíkovitých tvoří rostliny - tráva, kořínky, semena a ve velké míře také houby. Dožívají se přibližně 6 let, v lidské péči až 10.