německy anglicky

Přírůstek u jeřábů panenských si rodiče velmi urputně brání

Pár jeřábů panenských z děčínské zoologické zahrady má nyní plné „ruce“ práce. Stali se z nich rodiče a s rodičovstvím přišel i velmi důležitý úkol v podobě úporného hájení svého hnízdního teritoria.  

„Náš pár jeřábů panenských bere své rodičovské povinnosti opravdu svědomitě. Mládě přivedl na svět na konci měsíce května a od té doby každého vetřelce, který se přiblíží k jejich expozici blíže, než je zdrávo, ihned vyhánějí. Rádi bychom proto poprosili návštěvníky, aby se v blízkosti jejich expozice chovali co nejtišeji,“ požádala mluvčí zoo Alena Houšková.

Jeřábi uzavírají páry na celý život. Jsou známí také tím, že jejich období námluv provází typický námluvní tanec. Zvířata při něm pohybují krkem, mávají křídly, hlasitě troubí a vyhazují do vzduchu větvičky. „Samotné hnízdění pak spadá do období měsíce dubna až června. Samice snáší obvykle 2 vejce, na kterých sedí oba rodiče po dobu 27 - 29 dní. Mláďata začínají létat již v 55 až 65 dnech, nejdříve ze všech jeřábů, a dospívají už ve dvou letech,“ popsala mluvčí. Jeřáb panenský je nejmenším žijícím druhem jeřába. Délka jeho těla je cca 90 cm, rozpětí křídel 150 - 170 cm a váha mezi 2 až 3 kilogramy. Vzhledem se podobá čápovi, má však kratší zobák. Ve volné přírodě žije ve stepích, polopouštích a pouštích střední Asie. Jde o tažného ptáka, který zimuje v Africe v Indii. V přírodě je tento druh jeřába běžný, jeho stavy se odhadují na více než 200 000 jedinců. Zoo Děčín chová jeřáby panenské druhým rokem.

Autor: Alena Houšková | Aktualizováno: 12.06.2018
Nahoru
otevírací doba
vstupné
kudy do zoo
plán zoo
služby
archiv
kamera
e-shop
<červenec>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

Logo Asan Pet

Logo Balconi

Logo Rabina

Logo Ovoce - zelenina Jaroslav Suchý

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

Logo ZUŠ v Děčíně

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Text Sponzoři noci snů

Logo Ústeckého kraje

Logo Rabina

Logo Balconi

Logo cukrárny Expres Děčín

Logo Inpeko

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

Logo Hračky Barvíř

Logo Termo Děčín

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

Logo ZUŠ

Logo České průmyslové pojišťovny

Logo Ice and Go

Logo skautů

Logo vlastivědného muzea v České Lípě

Logo pekařství He-Fi

Logo HC Děčínských medvědů

Logo BK ARMEX Děčín

Logo ZŠ Slovanka

Přírůstek u jeřábů panenských si rodiče velmi urputně brání

Pár jeřábů panenských z děčínské zoologické zahrady má nyní plné „ruce“ práce. Stali se z nich rodiče a s rodičovstvím přišel i velmi důležitý úkol v podobě úporného hájení svého hnízdního teritoria.  

„Náš pár jeřábů panenských bere své rodičovské povinnosti opravdu svědomitě. Mládě přivedl na svět na konci měsíce května a od té doby každého vetřelce, který se přiblíží k jejich expozici blíže, než je zdrávo, ihned vyhánějí. Rádi bychom proto poprosili návštěvníky, aby se v blízkosti jejich expozice chovali co nejtišeji,“ požádala mluvčí zoo Alena Houšková.

Jeřábi uzavírají páry na celý život. Jsou známí také tím, že jejich období námluv provází typický námluvní tanec. Zvířata při něm pohybují krkem, mávají křídly, hlasitě troubí a vyhazují do vzduchu větvičky. „Samotné hnízdění pak spadá do období měsíce dubna až června. Samice snáší obvykle 2 vejce, na kterých sedí oba rodiče po dobu 27 - 29 dní. Mláďata začínají létat již v 55 až 65 dnech, nejdříve ze všech jeřábů, a dospívají už ve dvou letech,“ popsala mluvčí. Jeřáb panenský je nejmenším žijícím druhem jeřába. Délka jeho těla je cca 90 cm, rozpětí křídel 150 - 170 cm a váha mezi 2 až 3 kilogramy. Vzhledem se podobá čápovi, má však kratší zobák. Ve volné přírodě žije ve stepích, polopouštích a pouštích střední Asie. Jde o tažného ptáka, který zimuje v Africe v Indii. V přírodě je tento druh jeřába běžný, jeho stavy se odhadují na více než 200 000 jedinců. Zoo Děčín chová jeřáby panenské druhým rokem.