německy anglicky

Do soví jeskyně se nastěhovali první nájemníci

Výr virginský a puštík bradatý. To jsou druhy, které obsadili první ze tří nově vzniklých expozic „Zvířat z chladných krajů“, které vyrostly v průběhu loňského roku v děčínské zoologické zahradě.

Zatímco puštíka bradatého návštěvníci měli možnost v zoo spatřit již v minulosti, výr virginský je úplnou novinkou. „Je to statný a velký pták, jeden z mnoha zástupců rodu Bubo. Dosahuje výšky 46 až 68 cm, rozpětí křídel 101 až 153 cm a hmotnosti zhruba 1400 g. Má velké ušní chvostky, rudohnědou tvář a bílou skvrnu na hrdle. Vrchní část těla je kropenatá, spodek těla tvoří žlutohnědé svislé vlnkování,“ popsala mluvčí zoo Alena Houšková. Zoo Děčín prozatím chová pouze samce, do budoucna se však bude snažit o zkompletování páru. Výra získala již v loňském ze zoo Brno a je mu jeden rok. Návštěvníci mohou puštíky a výra pozorovat z tzv. soví jeskyně.  

 

Výři virginští mají skvělý sluch, který jim umožňuje nalézt přesné umístění jejich kořisti. Na svou kořist číhají na vysokých stromech. Potrava je velice různorodá, převážně žerou malé až střední savce, např. krysy, veverky, myši, krtky, skunky, rejsky, netopýry, lasice, ale také ptáky, hmyz, korýše, obojživelníky, plazy nebo ryby. Ve volné přírodě obývají výři virginští severní, střední i Jižní Ameriku. Většinu času tráví na stromech v jehličnatých, listnatých i ve smíšených lesích, tropických deštných lesích, v prériích, pampách, hornatých oblastech, subarktických tundrách, pouštích, u skalnatých pobřeží a v některých městských oblastech. Dospělci vydávají čtyřslabičné, někdy pětislabičné „ho-ho-hoo hoo hoo“, mláďata většinou vydávají syčivé a prskavé zvuky. Při hnízdění páry většinou využívají opuštěných hnízd od jiných druhů ptáků, někdy hnízdí v dutinách či na skalních útesech. Samice snese nejčastěji bílá 2-3 vejce, je-li dostatek potravy tak i 6, oba rodiče na nich sedí zhruba 35 dní.

Autor: Alena Houšková | Aktualizováno: 13.05.2020
Nahoru
otevírací doba
vstupné
kudy do zoo
plán zoo
služby
archiv
kamera
e-shop
<květen>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

Logo Asan Pet

Logo Balconi

Logo Rabina

Logo Ovoce - zelenina Jaroslav Suchý

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

Logo ZUŠ v Děčíně

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Text Sponzoři noci snů

Logo Ústeckého kraje

Logo Rabina

Logo Balconi

Logo cukrárny Expres Děčín

Logo Inpeko

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

Logo Hračky Barvíř

Logo Termo Děčín

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

Logo ZUŠ

Logo České průmyslové pojišťovny

Logo Ice and Go

Logo skautů

Logo vlastivědného muzea v České Lípě

Logo pekařství He-Fi

Logo HC Děčínských medvědů

Logo BK ARMEX Děčín

Logo ZŠ Slovanka

Do soví jeskyně se nastěhovali první nájemníci

Výr virginský a puštík bradatý. To jsou druhy, které obsadili první ze tří nově vzniklých expozic „Zvířat z chladných krajů“, které vyrostly v průběhu loňského roku v děčínské zoologické zahradě.

Zatímco puštíka bradatého návštěvníci měli možnost v zoo spatřit již v minulosti, výr virginský je úplnou novinkou. „Je to statný a velký pták, jeden z mnoha zástupců rodu Bubo. Dosahuje výšky 46 až 68 cm, rozpětí křídel 101 až 153 cm a hmotnosti zhruba 1400 g. Má velké ušní chvostky, rudohnědou tvář a bílou skvrnu na hrdle. Vrchní část těla je kropenatá, spodek těla tvoří žlutohnědé svislé vlnkování,“ popsala mluvčí zoo Alena Houšková. Zoo Děčín prozatím chová pouze samce, do budoucna se však bude snažit o zkompletování páru. Výra získala již v loňském ze zoo Brno a je mu jeden rok. Návštěvníci mohou puštíky a výra pozorovat z tzv. soví jeskyně.  

 

Výři virginští mají skvělý sluch, který jim umožňuje nalézt přesné umístění jejich kořisti. Na svou kořist číhají na vysokých stromech. Potrava je velice různorodá, převážně žerou malé až střední savce, např. krysy, veverky, myši, krtky, skunky, rejsky, netopýry, lasice, ale také ptáky, hmyz, korýše, obojživelníky, plazy nebo ryby. Ve volné přírodě obývají výři virginští severní, střední i Jižní Ameriku. Většinu času tráví na stromech v jehličnatých, listnatých i ve smíšených lesích, tropických deštných lesích, v prériích, pampách, hornatých oblastech, subarktických tundrách, pouštích, u skalnatých pobřeží a v některých městských oblastech. Dospělci vydávají čtyřslabičné, někdy pětislabičné „ho-ho-hoo hoo hoo“, mláďata většinou vydávají syčivé a prskavé zvuky. Při hnízdění páry většinou využívají opuštěných hnízd od jiných druhů ptáků, někdy hnízdí v dutinách či na skalních útesech. Samice snese nejčastěji bílá 2-3 vejce, je-li dostatek potravy tak i 6, oba rodiče na nich sedí zhruba 35 dní.