německy anglicky

Černí čápi z děčínské zoo se stali rodiči navzdory věku

Velké překvapení přichystal pár černých čápů svým ošetřovatelům v děčínské zoologické zahradě. I přes jejich velmi pokročilý věk se jim v polovině května podařilo vysedět tři mláďata.

„Čáp černý se ve volné přírodě dožívá 15, výjimečně až 20 let. Našemu samci je úctyhodných 25 let a samice je přibližně stejně stará, ale její přesný věk neznáme, protože byla v roce 1999 přijata do olomoucké zoo jako hendikepované zvíře z volné přírody, odkud o tři roky později odešla k nám,“ vysvětlil zoolog Roman Řehák. Že se stanou čápi rodiči „na stará kolena“ už v zoo nikdo nečekal.

„Předchozí snůšku měl tento čapí pár v roce 2014, a i když byli rodiče o 6 let mladší, odchov se nezdařil, mládě tři dny po vyklubání uhynulo. Letošní snůška čítala celkem čtyři vejce, jedno se však ukázalo jako neoplozené. Ze tří vylíhlých mláďat mohou ale návštěvníci vidět už pouze jedno,“ podotknul zoolog. Ve volné přírodě přežívají jen ti nejsilnější ze snůšky. Vzhledem k tomu, že čápi snáší vejce v několikadenních intervalech, čápata se líhnou postupně. První mládě má tak před ostatními náskok, co se týče velikosti, síly i průbojnosti při přijímaní potravy. A to se stalo i u tohoto odchovu. První z mláďat bylo oproti zbylým dvěma o dost silnější, a tak sourozence při krmení dokázalo zastínit a všechnu potravu, kterou rodiče přinášeli na hnízdo, pozřelo samo, byť jí byl nadbytek. „Protože ctíme pravidlo, že by se do chovu měli zařazovat pouze jedinci s nejlepšími geny a umělý odchov v mnoha případech dlouhodobě negativně ovlivňuje zdraví populace, slabší mláďata jsme k dokrmování neodebrali a nechali vše zcela na přírodě,“ ukončil zoolog.

Na vejcích sedí čápi zhruba 33 dní, samec zůstává se samicí po celou dobu hnízdění, na vejcích sedí střídavě oba rodiče a oba také krmí mláďata.

Autor: | Aktualizováno: 17.06.2020
Nahoru
otevírací doba
vstupné
kudy do zoo
plán zoo
služby
archiv
kamera
e-shop
<srpen>
Po Út St Čt So Ne
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

Logo Asan Pet

Logo Balconi

Logo Rabina

Logo Ovoce - zelenina Jaroslav Suchý

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

Logo ZUŠ v Děčíně

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Text Sponzoři noci snů

Logo Ústeckého kraje

Logo Rabina

Logo Balconi

Logo cukrárny Expres Děčín

Logo Inpeko

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

Logo Hračky Barvíř

Logo Termo Děčín

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

Logo ZUŠ

Logo České průmyslové pojišťovny

Logo Ice and Go

Logo skautů

Logo vlastivědného muzea v České Lípě

Logo pekařství He-Fi

Logo HC Děčínských medvědů

Logo BK ARMEX Děčín

Logo ZŠ Slovanka

Černí čápi z děčínské zoo se stali rodiči navzdory věku

Velké překvapení přichystal pár černých čápů svým ošetřovatelům v děčínské zoologické zahradě. I přes jejich velmi pokročilý věk se jim v polovině května podařilo vysedět tři mláďata.

„Čáp černý se ve volné přírodě dožívá 15, výjimečně až 20 let. Našemu samci je úctyhodných 25 let a samice je přibližně stejně stará, ale její přesný věk neznáme, protože byla v roce 1999 přijata do olomoucké zoo jako hendikepované zvíře z volné přírody, odkud o tři roky později odešla k nám,“ vysvětlil zoolog Roman Řehák. Že se stanou čápi rodiči „na stará kolena“ už v zoo nikdo nečekal.

„Předchozí snůšku měl tento čapí pár v roce 2014, a i když byli rodiče o 6 let mladší, odchov se nezdařil, mládě tři dny po vyklubání uhynulo. Letošní snůška čítala celkem čtyři vejce, jedno se však ukázalo jako neoplozené. Ze tří vylíhlých mláďat mohou ale návštěvníci vidět už pouze jedno,“ podotknul zoolog. Ve volné přírodě přežívají jen ti nejsilnější ze snůšky. Vzhledem k tomu, že čápi snáší vejce v několikadenních intervalech, čápata se líhnou postupně. První mládě má tak před ostatními náskok, co se týče velikosti, síly i průbojnosti při přijímaní potravy. A to se stalo i u tohoto odchovu. První z mláďat bylo oproti zbylým dvěma o dost silnější, a tak sourozence při krmení dokázalo zastínit a všechnu potravu, kterou rodiče přinášeli na hnízdo, pozřelo samo, byť jí byl nadbytek. „Protože ctíme pravidlo, že by se do chovu měli zařazovat pouze jedinci s nejlepšími geny a umělý odchov v mnoha případech dlouhodobě negativně ovlivňuje zdraví populace, slabší mláďata jsme k dokrmování neodebrali a nechali vše zcela na přírodě,“ ukončil zoolog.

Na vejcích sedí čápi zhruba 33 dní, samec zůstává se samicí po celou dobu hnízdění, na vejcích sedí střídavě oba rodiče a oba také krmí mláďata.