V děčínské zoo přišlo na svět mládě kapybary vodní

Po třech letech se děčínská zoologická zahrada opět raduje z odchovu u kapybar vodních. Zhruba před 14 dny tu na svět přišlo mládě, které se má čile k světu.

„Naše zoo se věnuje chovu kapybar vodních už pětadvacet let. Za tu dobu se zde narodilo celkem sedm mláďat, poslední dvě pak v roce 2015. Tento odchov ale skončil neúspěchem, nejenže samice druhý den po porodu uhynula, ale zoo po několika týdnech přišla i o obě mláďata. V loňském roce proto došlo k sestavení zcela nové chovné skupiny. Samce jsme dovezli z belgického Wild Animal Parku Mechelen v Planckendael a k němu dvě samice z německého Mnichova. Skupina si sedla a výsledkem je krásné mládě,“ uvedla mluvčí děčínské zoo Alena Houšková.

Kapybara vodní patří mezi zvířecí rekordmany. Je totiž největším žijícím hlodavcem na světě. Je to zvíře, které najdete vždy blízko u vody. Je výborným plavcem a dovede se i potápět. Vodní prostředí vyhledávají kapybary nejen jako oblast s bohatým travním porostem (název "kapybara" má původ v nářečí indiánského kmene Guarani a znamená "pán trávy"), ale i z termoregulačních důvodů, neboť na souši se jejich mohutné tělo rychle přehřívá. Březost kapybařích samic trvá pět až pět a půl měsíce a k páření dochází ve vodě. Rodí se 2 až 8 mláďat, jejichž hmotnost se pohybuje okolo 1,5 kg. „Mláďata jsou po porodu dokonale vyvinutá a hned následující den už dokážou přijímat pevnou stravu. Matkou jsou i přesto ještě dva měsíce kojena,“ doplnila mluvčí. Tato „přerostlá morčata", jak jim lidé často říkají, pocházejí z tropických krajů Jižní Ameriky východně od And. Mohou dorůstat do hmotnosti až 80 kilogramů, délka těla se pohybuje v rozmezí od 1 do 1,3 metru a kohoutková výška na hranici 50 centimetrů.

Kapybary vodní najdete i v dalších členských zoo Unie českých a slovenských zoologických zahrad UCSZOO: Zoo Brno, Zoo Jihlava, Zoo Plzeň, Zoo Zlín a Zoo Košice. 
Autor: | Aktualizováno: 02.10.2018
Nahoru
<říjen>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
V děčínské zoo přišlo na svět mládě kapybary vodní

Po třech letech se děčínská zoologická zahrada opět raduje z odchovu u kapybar vodních. Zhruba před 14 dny tu na svět přišlo mládě, které se má čile k světu.

„Naše zoo se věnuje chovu kapybar vodních už pětadvacet let. Za tu dobu se zde narodilo celkem sedm mláďat, poslední dvě pak v roce 2015. Tento odchov ale skončil neúspěchem, nejenže samice druhý den po porodu uhynula, ale zoo po několika týdnech přišla i o obě mláďata. V loňském roce proto došlo k sestavení zcela nové chovné skupiny. Samce jsme dovezli z belgického Wild Animal Parku Mechelen v Planckendael a k němu dvě samice z německého Mnichova. Skupina si sedla a výsledkem je krásné mládě,“ uvedla mluvčí děčínské zoo Alena Houšková.

Kapybara vodní patří mezi zvířecí rekordmany. Je totiž největším žijícím hlodavcem na světě. Je to zvíře, které najdete vždy blízko u vody. Je výborným plavcem a dovede se i potápět. Vodní prostředí vyhledávají kapybary nejen jako oblast s bohatým travním porostem (název "kapybara" má původ v nářečí indiánského kmene Guarani a znamená "pán trávy"), ale i z termoregulačních důvodů, neboť na souši se jejich mohutné tělo rychle přehřívá. Březost kapybařích samic trvá pět až pět a půl měsíce a k páření dochází ve vodě. Rodí se 2 až 8 mláďat, jejichž hmotnost se pohybuje okolo 1,5 kg. „Mláďata jsou po porodu dokonale vyvinutá a hned následující den už dokážou přijímat pevnou stravu. Matkou jsou i přesto ještě dva měsíce kojena,“ doplnila mluvčí. Tato „přerostlá morčata", jak jim lidé často říkají, pocházejí z tropických krajů Jižní Ameriky východně od And. Mohou dorůstat do hmotnosti až 80 kilogramů, délka těla se pohybuje v rozmezí od 1 do 1,3 metru a kohoutková výška na hranici 50 centimetrů.

Kapybary vodní najdete i v dalších členských zoo Unie českých a slovenských zoologických zahrad UCSZOO: Zoo Brno, Zoo Jihlava, Zoo Plzeň, Zoo Zlín a Zoo Košice.