německy anglicky

Na Štědrý den přišlo v zoo na svět mládě sambara skvrnitého

Posledním odchovem loňského roku se v děčínské zoo stal přírůstek u vzácných sambarů skvrnitých. Jde o drobného sudokopytníka, který žije ve volné přírodě jen na dvou ostrovech na Filipínách.

Mládě přišlo na svět přímo na Štědrý den. „Je to sameček, má se čile k světu a matka se o něj pečlivě stará. Věnuje mu dokonce nadstandardní péči. Při každém krmení jej olizuje tak, že ho připravila o srst na krku. Dělala to tak už i u předchozích mláďat. Jak ale poroste a postupně se začne snižovat jeho kontakt s matkou, začne srst opět dorůstat,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková. V období mláďat si sambarové své potomky velmi střeží a jak samec, tak samice neváhají napadnout případného nepřítele. Dokáží ho nejen udeřit kopyty, ale také kousnout. 

Protože jde o samečka, je už nyní jasné, že až mládě odroste, v děčínské zoo určitě nezůstane. O tom, kam poputuje, rozhodne koordinátor chovu. V současné době čítá děčínské stádo 4 kusy. „Naše zoo je velmi ceněným chovatelem tohoto jelínka z Filipín, zvířata se u nás pravidelně množí a dokonce jsme se v roce 2004 zasloužili o první odchov tohoto druhu v České republice,“ doplnila Houšková.

 

Sambar skvrnitý je velmi vzácný druh jelínka z oblasti Filipín, kde je endemitem. Sambaři jsou zde silně ohroženi. Podle údajů Světového svazu na ochranu přírody (IUCN) žije na ostrovech Panay a Negros méně než 2500 jedinců, trend je přitom stále klesající. Hlavním problémem je fragmentace populace, postupující expanze zemědělských ploch na úkor původních lesních oblastí a také lov pro maso a trofeje, a to i přes ochranu místní legislativou. Od roku 1990 jsou sambaři skvrnití součástí filipínského záchranného programu.

Obývají lesnaté oblasti od úrovně moře až do výšek kolem 2000 m. n. m. Skupiny většinou čítají do tří jedinců, samci ale mohou žít i solitérně. Živí se především výhonky místní trávy a mladými listy či pupeny stromů.

Reportáž TV Nova ZDE

Autor: | Aktualizováno: 07.01.2019
Nahoru
otevírací doba
vstupné
kudy do zoo
plán zoo
služby
archiv
kamera
e-shop
<červen>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

Logo Asan Pet

Logo Balconi

Logo Rabina

Logo Ovoce - zelenina Jaroslav Suchý

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

Logo ZUŠ v Děčíně

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Text Sponzoři noci snů

Logo Ústeckého kraje

Logo Rabina

Logo Balconi

Logo cukrárny Expres Děčín

Logo Inpeko

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

Logo Hračky Barvíř

Logo Termo Děčín

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

Logo ZUŠ

Logo České průmyslové pojišťovny

Logo Ice and Go

Logo skautů

Logo vlastivědného muzea v České Lípě

Logo pekařství He-Fi

Logo HC Děčínských medvědů

Logo BK ARMEX Děčín

Logo ZŠ Slovanka

Na Štědrý den přišlo v zoo na svět mládě sambara skvrnitého

Posledním odchovem loňského roku se v děčínské zoo stal přírůstek u vzácných sambarů skvrnitých. Jde o drobného sudokopytníka, který žije ve volné přírodě jen na dvou ostrovech na Filipínách.

Mládě přišlo na svět přímo na Štědrý den. „Je to sameček, má se čile k světu a matka se o něj pečlivě stará. Věnuje mu dokonce nadstandardní péči. Při každém krmení jej olizuje tak, že ho připravila o srst na krku. Dělala to tak už i u předchozích mláďat. Jak ale poroste a postupně se začne snižovat jeho kontakt s matkou, začne srst opět dorůstat,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková. V období mláďat si sambarové své potomky velmi střeží a jak samec, tak samice neváhají napadnout případného nepřítele. Dokáží ho nejen udeřit kopyty, ale také kousnout. 

Protože jde o samečka, je už nyní jasné, že až mládě odroste, v děčínské zoo určitě nezůstane. O tom, kam poputuje, rozhodne koordinátor chovu. V současné době čítá děčínské stádo 4 kusy. „Naše zoo je velmi ceněným chovatelem tohoto jelínka z Filipín, zvířata se u nás pravidelně množí a dokonce jsme se v roce 2004 zasloužili o první odchov tohoto druhu v České republice,“ doplnila Houšková.

 

Sambar skvrnitý je velmi vzácný druh jelínka z oblasti Filipín, kde je endemitem. Sambaři jsou zde silně ohroženi. Podle údajů Světového svazu na ochranu přírody (IUCN) žije na ostrovech Panay a Negros méně než 2500 jedinců, trend je přitom stále klesající. Hlavním problémem je fragmentace populace, postupující expanze zemědělských ploch na úkor původních lesních oblastí a také lov pro maso a trofeje, a to i přes ochranu místní legislativou. Od roku 1990 jsou sambaři skvrnití součástí filipínského záchranného programu.

Obývají lesnaté oblasti od úrovně moře až do výšek kolem 2000 m. n. m. Skupiny většinou čítají do tří jedinců, samci ale mohou žít i solitérně. Živí se především výhonky místní trávy a mladými listy či pupeny stromů.

Reportáž TV Nova ZDE