německy anglicky

Mládě chápana středoamerického mexického je odchovem roku

Chápanům středoamerickým mexickým se v děčínské zoologické zahradě evidentně daří. Ani ne po roce chovu se zoo může pochlubit prvním odchovaným mládětem.

Vzhledem k tomu, že je tento poddruh primáta v přírodě kriticky ohrožený a v zajetí se chová velmi vzácně, lze bez nadsázky říct, že se jedná o odchov roku! „Chápany středoamerické mexické chováme v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad, potažmo v celé Evropě, pouze my a Zoo Praha. Nejbližší další chovná skupina žije až v Izraeli nebo ve Spojených státech,“ vysvětlil vedoucí chovatel Petr Haberland. 

Mládě přišlo na svět v neděli 3. listopadu dopoledne. Matkou je sedmnáctiletá samice Melody, pro kterou to je již druhý potomek (pozn. první mládě se narodilo v Zoo Praha). „Právě proto se při porodu chovala již jako zkušená matka, vše zvládla sama a také nyní se o mládě vzorně stará. Pohlaví si prozatím netroufáme určit, protože u tohoto druhu primáta je velmi těžce rozeznatelné. Samice mají velmi výrazný klitoris, který lze lehce zaměnit za penis samců,“ doplnil Haberland. Březost chápáních samic trvá cca 7,5 měsíce. Otcem je pětiletý samec Tirion. Mládě z tohoto spojení ve velmi geneticky cenné, protože samice Melody pochází z odchytu ve volné přírodě v Guatemale. Spatřit malého opičáka je pro návštěvníky v současné době otázkou štěstí. Do venkovní expozice chodí tlupa pouze za příznivého počasí. Ale na jaře se malý chápan jistě již ukáže v plné kráse, přes zimu se začne osamostatňovat a matčinu náruč vymění za skotačení po výběhu.  

Chápany středoamerické mexické chová Zoo Děčín od letošního ledna. Tříčlenná slupina přišla ze Zoo Praha. Jde o dvě samice a jednoho samce. Speciálně pro ně byla v děčínské zoo na přelomu loňského a letošního roku vybudována nová venkovní expozice u pavilonu opic, která splňuje požadavky moderních zoologických zahrad.

 

Chápani středoameričtí mexičtí mají malé tělo, dlouhé končetiny a chápavý ocas, o který se při pohybu po zemi opírají. Jihoameričtí indiáni je nazývají „mono araňa“, což znamená „pavoučí opice“ a také jejich anglické označení „spider monkey“ napovídá mnohé o jejich vzhledu. V korunách stromů skutečně vypadají jako velcí chlupatí pavouci a při pohybu na zemi, když chodí vzpřímení na zadních končetinách, pak mohou připomínat mimozemšťany. Jsou to opice Nového světa, obývají horské a deštné lesy, případně mangrovové porosty ve Střední či Jižní Americe. Konkrétně chápani středoameričtí mexičtí žijí v Mexiku, Guatemale, Hondurasu a El Salvadoru. Patří mezi neohroženější poddruhy chápanů vůbec, ve své domovině jsou ohroženi úbytkem životního prostředí a lidé je také velmi často loví jako svoji potravu. V mnoha ohledech jsou chápani velmi zajímavými zvířaty. Chápavým ocasem, který jim slouží jako pátá končetina, dokážou také zvedat předměty i o velikosti hrachového zrna. Další zajímavostí je, že mají zakrnělé palce předních končetin. Nejedná se však o nějaký primitivní znak, ale o adaptaci pro obratný pohyb vysoko v korunách stromů. Samice chápanů jsou velice obětavé matky. Jediné mládě nosí na hřbetě a dalšího potomka mívají až po dvou či třech letech, kdy je mládě naprosto samostatné. V jídelníčku chápanů je především ovoce a zelenina, listy či květy rostlin, semeny či ořechy. Živočišnou potravou se živí jen zřídka.

Autor: | Aktualizováno: 18.11.2019
Nahoru
otevírací doba
vstupné
kudy do zoo
plán zoo
služby
archiv
kamera
e-shop
<prosinec>
Po Út St Čt So Ne
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Mládě chápana středoamerického mexického je odchovem roku

Chápanům středoamerickým mexickým se v děčínské zoologické zahradě evidentně daří. Ani ne po roce chovu se zoo může pochlubit prvním odchovaným mládětem.

Vzhledem k tomu, že je tento poddruh primáta v přírodě kriticky ohrožený a v zajetí se chová velmi vzácně, lze bez nadsázky říct, že se jedná o odchov roku! „Chápany středoamerické mexické chováme v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad, potažmo v celé Evropě, pouze my a Zoo Praha. Nejbližší další chovná skupina žije až v Izraeli nebo ve Spojených státech,“ vysvětlil vedoucí chovatel Petr Haberland. 

Mládě přišlo na svět v neděli 3. listopadu dopoledne. Matkou je sedmnáctiletá samice Melody, pro kterou to je již druhý potomek (pozn. první mládě se narodilo v Zoo Praha). „Právě proto se při porodu chovala již jako zkušená matka, vše zvládla sama a také nyní se o mládě vzorně stará. Pohlaví si prozatím netroufáme určit, protože u tohoto druhu primáta je velmi těžce rozeznatelné. Samice mají velmi výrazný klitoris, který lze lehce zaměnit za penis samců,“ doplnil Haberland. Březost chápáních samic trvá cca 7,5 měsíce. Otcem je pětiletý samec Tirion. Mládě z tohoto spojení ve velmi geneticky cenné, protože samice Melody pochází z odchytu ve volné přírodě v Guatemale. Spatřit malého opičáka je pro návštěvníky v současné době otázkou štěstí. Do venkovní expozice chodí tlupa pouze za příznivého počasí. Ale na jaře se malý chápan jistě již ukáže v plné kráse, přes zimu se začne osamostatňovat a matčinu náruč vymění za skotačení po výběhu.  

Chápany středoamerické mexické chová Zoo Děčín od letošního ledna. Tříčlenná slupina přišla ze Zoo Praha. Jde o dvě samice a jednoho samce. Speciálně pro ně byla v děčínské zoo na přelomu loňského a letošního roku vybudována nová venkovní expozice u pavilonu opic, která splňuje požadavky moderních zoologických zahrad.

 

Chápani středoameričtí mexičtí mají malé tělo, dlouhé končetiny a chápavý ocas, o který se při pohybu po zemi opírají. Jihoameričtí indiáni je nazývají „mono araňa“, což znamená „pavoučí opice“ a také jejich anglické označení „spider monkey“ napovídá mnohé o jejich vzhledu. V korunách stromů skutečně vypadají jako velcí chlupatí pavouci a při pohybu na zemi, když chodí vzpřímení na zadních končetinách, pak mohou připomínat mimozemšťany. Jsou to opice Nového světa, obývají horské a deštné lesy, případně mangrovové porosty ve Střední či Jižní Americe. Konkrétně chápani středoameričtí mexičtí žijí v Mexiku, Guatemale, Hondurasu a El Salvadoru. Patří mezi neohroženější poddruhy chápanů vůbec, ve své domovině jsou ohroženi úbytkem životního prostředí a lidé je také velmi často loví jako svoji potravu. V mnoha ohledech jsou chápani velmi zajímavými zvířaty. Chápavým ocasem, který jim slouží jako pátá končetina, dokážou také zvedat předměty i o velikosti hrachového zrna. Další zajímavostí je, že mají zakrnělé palce předních končetin. Nejedná se však o nějaký primitivní znak, ale o adaptaci pro obratný pohyb vysoko v korunách stromů. Samice chápanů jsou velice obětavé matky. Jediné mládě nosí na hřbetě a dalšího potomka mívají až po dvou či třech letech, kdy je mládě naprosto samostatné. V jídelníčku chápanů je především ovoce a zelenina, listy či květy rostlin, semeny či ořechy. Živočišnou potravou se živí jen zřídka.