německy anglicky

Konec léta ve znamení mláďat: Máme troje dvojčata

Hned z několika mláďat se v závěru léta raduje děčínská zoologická zahrada. Nejvzácnějším přírůstkem jsou koťata kočky rybářské, radost ale přinesli i tamaríni žlutorucí nebo hutie kubánské.

 

„Koťata přišla na svět zhruba před šesti týdny. Samice porodila tři mláďata. Jedno sice krátce po porodu uhynulo, ale ostatní se mají čile k světu a vesele už skotačí ve venkovní expozici. Už známe i pohlaví, je to sameček a samička,“ uvedla mluvčí děčínské zoo Alena Houšková. Březost koček rybářských trvá 63 dní, koťata jsou odstavena zhruba v půl roce a v 10 měsících se osamostatňují. Pro děčínský pár je současný odchov již čtvrtým úspěšným v řadě. Zoo Děčín patří společně s pražskou zoologickou zahradou k úspěšným chovatelům tohoto ohroženého druhu. Děčínská zoo je dokonce pověřena vedením evropské plemenné knihy koček rybářských.

 

Z dvojnásobného přírůstku se radují také ošetřovatelé drápkatých opiček tamarínů žlutorukých. Dvojčata jsou přibližně týden stará. „U tamarínů je zvykem, že převážnou část péče věnuje potomkům samec. Matce je předává pouze na kojení. Ve větších skupinách se o mláďata dokonce někdy starají i starší sourozenci. Chov těchto primátů se v naší zoo daří již několik let. Pár výborně harmonizuje a dokáže během roku odchovat mladé i dvakrát,“ vysvětlila mluvčí. Mláďata jsou již nyní dobře pozorovatelná jak ve vnitřní, tak venkovní expozici. 

Jedno narozené mládě váží pouhých 45 gramů, váha dospělého jedince se přitom pohybuje mezi 400 až 550 gramy. Tamarín žlutoruký je primát s denní aktivitou. Ve volné přírodě se vyskytuje v pralesích Brazílie, Guyany a Surinamu. Celý den tráví převážně v korunách stromů, odkud slézá jen zřídka kdy. Tamaríni jsou výbornými skokany, na zem dokážou skočit až z dvacetimetrové výšky. Do jejich jídelníčku patří nejrůznější ovoce, zelenina, oříšky, sladší smůla stromů a hmyz.

 

Třetími dvojčaty, která se narodila na sklonku léta, jsou hutie kubánské. „V současné době jim je přibližně 14 dní. Březost samice trvá 110 až 140 dní. Mláďata hutií se rodí dobře vyvinutá a brzy po narození dovedou běhat i šplhat. Kojena jsou přibližně 5 měsíců a pohlavně dospívají v 10 měsících,“ popsala mluvčí.

Hutie kubánská je středně velký, zavalitý hlodavec s malýma ušima a očima, jehož kožešina s dlouhým vlasem je velmi ceněna. Je největším z třinácti druhů hutií, dosahuje hmotnosti až 7 kg. Ve své domovině na Kubě je hutie intenzivně lovena pro chutné maso. V České republice ji kromě děčínské zoo chovají pouze další dvě zoologické zahrady.   

 

 

 

Autor: Alena Houšková | Aktualizováno: 07.09.2018
Nahoru
otevírací doba
vstupné
kudy do zoo
plán zoo
služby
archiv
kamera
e-shop
<červenec>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

Logo Asan Pet

Logo Balconi

Logo Rabina

Logo Ovoce - zelenina Jaroslav Suchý

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

Logo ZUŠ v Děčíně

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Text Sponzoři noci snů

Logo Ústeckého kraje

Logo Rabina

Logo Balconi

Logo cukrárny Expres Děčín

Logo Inpeko

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

Logo Hračky Barvíř

Logo Termo Děčín

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

Logo ZUŠ

Logo České průmyslové pojišťovny

Logo Ice and Go

Logo skautů

Logo vlastivědného muzea v České Lípě

Logo pekařství He-Fi

Logo HC Děčínských medvědů

Logo BK ARMEX Děčín

Logo ZŠ Slovanka

Konec léta ve znamení mláďat: Máme troje dvojčata

Hned z několika mláďat se v závěru léta raduje děčínská zoologická zahrada. Nejvzácnějším přírůstkem jsou koťata kočky rybářské, radost ale přinesli i tamaríni žlutorucí nebo hutie kubánské.

 

„Koťata přišla na svět zhruba před šesti týdny. Samice porodila tři mláďata. Jedno sice krátce po porodu uhynulo, ale ostatní se mají čile k světu a vesele už skotačí ve venkovní expozici. Už známe i pohlaví, je to sameček a samička,“ uvedla mluvčí děčínské zoo Alena Houšková. Březost koček rybářských trvá 63 dní, koťata jsou odstavena zhruba v půl roce a v 10 měsících se osamostatňují. Pro děčínský pár je současný odchov již čtvrtým úspěšným v řadě. Zoo Děčín patří společně s pražskou zoologickou zahradou k úspěšným chovatelům tohoto ohroženého druhu. Děčínská zoo je dokonce pověřena vedením evropské plemenné knihy koček rybářských.

 

Z dvojnásobného přírůstku se radují také ošetřovatelé drápkatých opiček tamarínů žlutorukých. Dvojčata jsou přibližně týden stará. „U tamarínů je zvykem, že převážnou část péče věnuje potomkům samec. Matce je předává pouze na kojení. Ve větších skupinách se o mláďata dokonce někdy starají i starší sourozenci. Chov těchto primátů se v naší zoo daří již několik let. Pár výborně harmonizuje a dokáže během roku odchovat mladé i dvakrát,“ vysvětlila mluvčí. Mláďata jsou již nyní dobře pozorovatelná jak ve vnitřní, tak venkovní expozici. 

Jedno narozené mládě váží pouhých 45 gramů, váha dospělého jedince se přitom pohybuje mezi 400 až 550 gramy. Tamarín žlutoruký je primát s denní aktivitou. Ve volné přírodě se vyskytuje v pralesích Brazílie, Guyany a Surinamu. Celý den tráví převážně v korunách stromů, odkud slézá jen zřídka kdy. Tamaríni jsou výbornými skokany, na zem dokážou skočit až z dvacetimetrové výšky. Do jejich jídelníčku patří nejrůznější ovoce, zelenina, oříšky, sladší smůla stromů a hmyz.

 

Třetími dvojčaty, která se narodila na sklonku léta, jsou hutie kubánské. „V současné době jim je přibližně 14 dní. Březost samice trvá 110 až 140 dní. Mláďata hutií se rodí dobře vyvinutá a brzy po narození dovedou běhat i šplhat. Kojena jsou přibližně 5 měsíců a pohlavně dospívají v 10 měsících,“ popsala mluvčí.

Hutie kubánská je středně velký, zavalitý hlodavec s malýma ušima a očima, jehož kožešina s dlouhým vlasem je velmi ceněna. Je největším z třinácti druhů hutií, dosahuje hmotnosti až 7 kg. Ve své domovině na Kubě je hutie intenzivně lovena pro chutné maso. V České republice ji kromě děčínské zoo chovají pouze další dvě zoologické zahrady.