V zoo se zabydluje nový druh primáta - chápan středoamerický mexický

Do děčínské zoologické zahrady dorazil dlouho očekávaný import. Ze Zoo Praha přicestovala chovná skupina kriticky ohrožených primátů – chápanů středoamerických mexických.

Jde o dvě samice a jednoho samce. „Jsme moc rádi, že můžeme návštěvníkům představit zcela nový druh, který nyní chováme společně s pražskou zoo jako jediní v republice, potažmo v Evropě. Nejmladším členem tlupy je pětiletý samec Tirion, následuje sedmiletá Tamara a šestnáctiletá Melody, která dokonce původně pochází z odchytu z volné přírody v Guatemale. V současné době je návštěvníci ještě vidět nemohou, dopřáváme jim klid na aklimatizaci v novém prostředí. Do venkovní expozice je nepustíme dřív, než povolí stávající mrazivé počasí,“ vysvětlil vrchní chovatel Zoo Děčín Petr Haberland. Transport zvládla skupina bez problémů, stejně tak i první chvíle v novém domově.

Na příjezd chápanů se děčínská zoo připravovala už od loňského léta. Přichystala jim zcela novou venkovní expozici. Staré mřížované klece nahradilo síťované šapito ve stylu moderních zoologických zahrad. „Chápan středoamerický je maximálně přizpůsoben k životu v korunách stromů, tedy ke šplhání a houpání se na větvích. Nová venkovní expozice, která bude vybavená množstvím lan a větví, jim tak nabídne ideální prostor pro jejich přirozený pohyb,“ uvedl Haberland.

Chápani mají malé tělo, dlouhé končetiny a chápavý ocas, o který se při pohybu po zemi opírají. Jihoameričtí indiáni je nazývají „mono araňa“, což znamená „pavoučí opice“ a také jejich anglické označení „spider monkey“ napovídá mnohé o jejich vzhledu. V korunách stromů skutečně vypadají jako velcí chlupatí pavouci a při pohybu na zemi, když chodí vzpřímení na zadních končetinách, pak mohou připomínat mimozemšťany. Jsou to opice Nového světa, obývají horské a deštné lesy, případně mangrovové porosty ve Střední či Jižní Americe. Konkrétně chápani středoameričtí mexičtí žijí v Mexiku, Guatemale, Hondurasu a El Salvadoru. Patří mezi neohroženější poddruhy chápanů vůbec, ve své domovině jsou ohroženi úbytkem životního prostředí a lidé je také velmi často loví jako svoji potravu. V mnoha ohledech jsou chápani velmi zajímavými zvířaty. Chápavým ocasem, který jim slouží jako pátá končetina, dokážou také zvedat předměty i o velikosti hrachového zrna. Další zajímavostí je, že mají zakrnělé palce předních končetin. Nejedná se však o nějaký primitivní znak, ale o adaptaci pro obratný pohyb vysoko v korunách stromů. „Co asi zaujme návštěvníky na první pohled, jsou velmi výrazné pohlavní znaky. Klitoris je u samic totiž tak velký, že vypadá jako penis,“ doplnil vrchní chovatel. Samice chápanů jsou velice obětavé matky. Jediné mládě nosí na hřbetě a dalšího potomka mívají až po dvou či třech letech, kdy je mládě naprosto samostatné. V jídelníčku chápanů je především ovoce a zelenina, listy či květy rostlin, semeny či ořechy. Živočišnou potravou se živí jen zřídka.

Autor: | Aktualizováno: 23.01.2019
Nahoru
<srpen>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

V zoo se zabydluje nový druh primáta - chápan středoamerický mexický

Do děčínské zoologické zahrady dorazil dlouho očekávaný import. Ze Zoo Praha přicestovala chovná skupina kriticky ohrožených primátů – chápanů středoamerických mexických.

Jde o dvě samice a jednoho samce. „Jsme moc rádi, že můžeme návštěvníkům představit zcela nový druh, který nyní chováme společně s pražskou zoo jako jediní v republice, potažmo v Evropě. Nejmladším členem tlupy je pětiletý samec Tirion, následuje sedmiletá Tamara a šestnáctiletá Melody, která dokonce původně pochází z odchytu z volné přírody v Guatemale. V současné době je návštěvníci ještě vidět nemohou, dopřáváme jim klid na aklimatizaci v novém prostředí. Do venkovní expozice je nepustíme dřív, než povolí stávající mrazivé počasí,“ vysvětlil vrchní chovatel Zoo Děčín Petr Haberland. Transport zvládla skupina bez problémů, stejně tak i první chvíle v novém domově.

Na příjezd chápanů se děčínská zoo připravovala už od loňského léta. Přichystala jim zcela novou venkovní expozici. Staré mřížované klece nahradilo síťované šapito ve stylu moderních zoologických zahrad. „Chápan středoamerický je maximálně přizpůsoben k životu v korunách stromů, tedy ke šplhání a houpání se na větvích. Nová venkovní expozice, která bude vybavená množstvím lan a větví, jim tak nabídne ideální prostor pro jejich přirozený pohyb,“ uvedl Haberland.

Chápani mají malé tělo, dlouhé končetiny a chápavý ocas, o který se při pohybu po zemi opírají. Jihoameričtí indiáni je nazývají „mono araňa“, což znamená „pavoučí opice“ a také jejich anglické označení „spider monkey“ napovídá mnohé o jejich vzhledu. V korunách stromů skutečně vypadají jako velcí chlupatí pavouci a při pohybu na zemi, když chodí vzpřímení na zadních končetinách, pak mohou připomínat mimozemšťany. Jsou to opice Nového světa, obývají horské a deštné lesy, případně mangrovové porosty ve Střední či Jižní Americe. Konkrétně chápani středoameričtí mexičtí žijí v Mexiku, Guatemale, Hondurasu a El Salvadoru. Patří mezi neohroženější poddruhy chápanů vůbec, ve své domovině jsou ohroženi úbytkem životního prostředí a lidé je také velmi často loví jako svoji potravu. V mnoha ohledech jsou chápani velmi zajímavými zvířaty. Chápavým ocasem, který jim slouží jako pátá končetina, dokážou také zvedat předměty i o velikosti hrachového zrna. Další zajímavostí je, že mají zakrnělé palce předních končetin. Nejedná se však o nějaký primitivní znak, ale o adaptaci pro obratný pohyb vysoko v korunách stromů. „Co asi zaujme návštěvníky na první pohled, jsou velmi výrazné pohlavní znaky. Klitoris je u samic totiž tak velký, že vypadá jako penis,“ doplnil vrchní chovatel. Samice chápanů jsou velice obětavé matky. Jediné mládě nosí na hřbetě a dalšího potomka mívají až po dvou či třech letech, kdy je mládě naprosto samostatné. V jídelníčku chápanů je především ovoce a zelenina, listy či květy rostlin, semeny či ořechy. Živočišnou potravou se živí jen zřídka.