Zoo chová nové drápkaté opičky - tamaríny žlutoruké

Děčínská zoologická zahrada rozšířila počet chovaných zvířat o další nový druh. Návštěvníkům nabídla pohled na drápkaté opičky jménem tamarín žlutoruký. 

 

Jde o drobný druh primáta, který se ve volné přírodě vyskytuje v pralesích Brazílie Guiany a Surinamu. „Jejich jméno naprosto odpovídá jejich vzhledu. Typickým znakem je žluté zbarvení končetin, zbytek těla je černý s drobným žíháním na hřbetě. Ke žlutým packám se dokonce váže legenda, díky které tento druh tamarína získal přezdívku „midas“ - po králi Midasovi, který podle řecké mytologie proměnil ve zlato vše, čeho se dotknul,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková. Chovný pár získala zoo od soukromého chovatele.

Tamaríni žlutorucí jsou zvířata s denní aktivitou. Celý den tráví převážně v korunách stromů, odkud slézají jen zřídka kdy. Jsou výbornými skokany, na zem dokážou skočit až z dvaceti metrové výšky. Do jídelníčku tamarínů patří nejrůznější ovoce, zelenina, oříšky, sladší smůla stromů a hmyz. „Žijí v rodinných tlupách, kde základ tvoří rodičovský pár. Zajímavostí je, že o mláďata se stará samec nebo starší mláďata, matka je dostává pouze na kojení. Nejčastěji se rodí dvojčata a narozené mládě váží pouhých 45 gramů,“ doplnila mluvčí zoo. Tamaríny žlutoruké najdou návštěvníci děčínské zoo v expozici drápkatých opiček, společnost jim dělají kosmani zakrslí.

 

Video ZDE.

 

 

Autor: Alena Houšková | Aktualizováno: 11.11.2015
Nahoru
<srpen>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

Zoo chová nové drápkaté opičky - tamaríny žlutoruké

Děčínská zoologická zahrada rozšířila počet chovaných zvířat o další nový druh. Návštěvníkům nabídla pohled na drápkaté opičky jménem tamarín žlutoruký. 

 

Jde o drobný druh primáta, který se ve volné přírodě vyskytuje v pralesích Brazílie Guiany a Surinamu. „Jejich jméno naprosto odpovídá jejich vzhledu. Typickým znakem je žluté zbarvení končetin, zbytek těla je černý s drobným žíháním na hřbetě. Ke žlutým packám se dokonce váže legenda, díky které tento druh tamarína získal přezdívku „midas“ - po králi Midasovi, který podle řecké mytologie proměnil ve zlato vše, čeho se dotknul,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková. Chovný pár získala zoo od soukromého chovatele.

Tamaríni žlutorucí jsou zvířata s denní aktivitou. Celý den tráví převážně v korunách stromů, odkud slézají jen zřídka kdy. Jsou výbornými skokany, na zem dokážou skočit až z dvaceti metrové výšky. Do jídelníčku tamarínů patří nejrůznější ovoce, zelenina, oříšky, sladší smůla stromů a hmyz. „Žijí v rodinných tlupách, kde základ tvoří rodičovský pár. Zajímavostí je, že o mláďata se stará samec nebo starší mláďata, matka je dostává pouze na kojení. Nejčastěji se rodí dvojčata a narozené mládě váží pouhých 45 gramů,“ doplnila mluvčí zoo. Tamaríny žlutoruké najdou návštěvníci děčínské zoo v expozici drápkatých opiček, společnost jim dělají kosmani zakrslí.

 

Video ZDE.