Tamaríni žlutorucí mají dvojčata. Stará se o ně samec

V děčínské zoologické zahradě panuje radost. Důvodem jsou dvojčata tamarínů žlutorukých, s jejichž chovem začala zoo teprve na podzim loňského roku. 

 

Na svět přišla po zhruba 140 dnech březosti v pátek 4. března. „Zajímavostí tohoto druhu je, že převážnou část péče věnuje mláďatům samec. Matce je předává pouze na kojení. Ve větších skupinách se o mláďata dokonce někdy starají i starší sourozenci,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková. Jedno narozené mládě váží pouhých 45 gramů (váha dospělého jedince se pohybuje mezi 400 až 550 gramy). Dvojčata nejsou u těchto drápkatých opiček vzácností. Pohlaví mláďat není prozatím známo.

 

Tamaríni žlutorucí se ve volné přírodě vyskytují v pralesích Brazílie Guiany a Surinamu. Jejich jméno naprosto odpovídá jejich vzhledu. Typickým znakem je žluté zbarvení končetin, zbytek těla je černý s drobným žíháním na hřbetě. Ke žlutým packám se dokonce váže legenda, díky které tento druh tamarína získal přezdívku „midas“ - po králi Midasovi, který podle řecké mytologie proměnil ve zlato vše, čeho se dotknul. Jsou to zvířata s denní aktivitou. Celý den tráví převážně v korunách stromů, odkud slézají jen zřídka kdy. Jsou výbornými skokany, na zem dokážou skočit až z dvaceti metrové výšky. Do jídelníčku tamarínů patří nejrůznější ovoce, zelenina, oříšky, sladší smůla stromů a hmyz. Tamaríny žlutoruké najdou návštěvníci děčínské zoo v expozici drápkatých opiček, sousedy jim dělají neméně oblíbení kotulové veverovití.

 

Video:

Páreček tamarínů žlutorukých krátce po příchodu do děčínské zoo - ZDE.

Autor: Alena Houšková | Aktualizováno: 17.03.2016
Nahoru
<červenec>
Po Út St Čt So Ne
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Tamaríni žlutorucí mají dvojčata. Stará se o ně samec

V děčínské zoologické zahradě panuje radost. Důvodem jsou dvojčata tamarínů žlutorukých, s jejichž chovem začala zoo teprve na podzim loňského roku. 

 

Na svět přišla po zhruba 140 dnech březosti v pátek 4. března. „Zajímavostí tohoto druhu je, že převážnou část péče věnuje mláďatům samec. Matce je předává pouze na kojení. Ve větších skupinách se o mláďata dokonce někdy starají i starší sourozenci,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková. Jedno narozené mládě váží pouhých 45 gramů (váha dospělého jedince se pohybuje mezi 400 až 550 gramy). Dvojčata nejsou u těchto drápkatých opiček vzácností. Pohlaví mláďat není prozatím známo.

 

Tamaríni žlutorucí se ve volné přírodě vyskytují v pralesích Brazílie Guiany a Surinamu. Jejich jméno naprosto odpovídá jejich vzhledu. Typickým znakem je žluté zbarvení končetin, zbytek těla je černý s drobným žíháním na hřbetě. Ke žlutým packám se dokonce váže legenda, díky které tento druh tamarína získal přezdívku „midas“ - po králi Midasovi, který podle řecké mytologie proměnil ve zlato vše, čeho se dotknul. Jsou to zvířata s denní aktivitou. Celý den tráví převážně v korunách stromů, odkud slézají jen zřídka kdy. Jsou výbornými skokany, na zem dokážou skočit až z dvaceti metrové výšky. Do jídelníčku tamarínů patří nejrůznější ovoce, zelenina, oříšky, sladší smůla stromů a hmyz. Tamaríny žlutoruké najdou návštěvníci děčínské zoo v expozici drápkatých opiček, sousedy jim dělají neméně oblíbení kotulové veverovití.

 

Video:

Páreček tamarínů žlutorukých krátce po příchodu do děčínské zoo - ZDE.