Návštěvníky zoo vítá telátko zebu zakrslého

Nejčerstvějším přírůstkem děčínské zoo je samička zebu zakrslého. Telátko je na světě týden a matka se o něj pečlivě stará. Hnědé zbarvení zdědilo po své matce, otec je černý s bílými znaky. 

 

"Je již pátým mládětem tohoto druhu odchovaným v naší zoo. Expozice těchto zvířat je prvním výběhem, který je přivítá po vstupu do zoo,“ uvedla mluvčí zoo. Zebu zakrslý patří ve zvířecím světě k rekordmanům. Jde totiž o nejvzácnější a zároveň nejmenší plemeno domácího skotu na světě. Název pochází z tibetštiny a znamená "hrbatý". To proto, že typickým znakem pro tento druh skotu je nápadně vyčnívající hrb na hřbetě, který je složen z tukové tkáně a slouží podobnému účelu jako hrb u velbloudů. Dalším znakem všech plemen zebu jsou také dlouhé odstávající uši, které slouží k termoregulaci. Zebu zakrslý dosahuje hmotnosti do 200 kg a nepřevyšuje kohoutkovou výšku 1 metr. Kráva může ročně vrhnout až dva potomky.  

Autor: Alena Houšková | Aktualizováno: 25.05.2017
Nahoru
<prosinec>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Návštěvníky zoo vítá telátko zebu zakrslého

Nejčerstvějším přírůstkem děčínské zoo je samička zebu zakrslého. Telátko je na světě týden a matka se o něj pečlivě stará. Hnědé zbarvení zdědilo po své matce, otec je černý s bílými znaky. 

 

"Je již pátým mládětem tohoto druhu odchovaným v naší zoo. Expozice těchto zvířat je prvním výběhem, který je přivítá po vstupu do zoo,“ uvedla mluvčí zoo. Zebu zakrslý patří ve zvířecím světě k rekordmanům. Jde totiž o nejvzácnější a zároveň nejmenší plemeno domácího skotu na světě. Název pochází z tibetštiny a znamená "hrbatý". To proto, že typickým znakem pro tento druh skotu je nápadně vyčnívající hrb na hřbetě, který je složen z tukové tkáně a slouží podobnému účelu jako hrb u velbloudů. Dalším znakem všech plemen zebu jsou také dlouhé odstávající uši, které slouží k termoregulaci. Zebu zakrslý dosahuje hmotnosti do 200 kg a nepřevyšuje kohoutkovou výšku 1 metr. Kráva může ročně vrhnout až dva potomky.