Klokanům rudokrkým se v děčínské zoo daří. Na svět tu přišla dvě mláďata!

Už druhý rok po sobě se děčínská zoologická zahrada raduje z odchovu v expozici klokanů rudokrkých. S jejich chovem přitom začala teprve v roce 2014. Na svět přišla hned 2 mláďata.

 

„Pohled na mládě vykukující z klokaního vaku byl v loňském roce pro návštěvníky naprostou novinkou. Nikdy předtím se tu totiž žádné klokaní mládě nenarodilo. Letos si tuto zajímavost budou moci příchozí užít hned dvojnásobně. Klokaní kapsy mají totiž plné obě samice,“ raduje se z přírůstků mluvčí děčínské zoo Alena Houšková. Jedno z mláďat z vaku už vykukuje a podle ošetřovatelů nebude trvat dlouho a brzy z něj už i vyskočí. Přítomnost druhého mláděte je dobře pozorovatelná díky výrazným pohybům břicha mladší samice. Přesné datum narození klokánků ošetřovatelé neznají, protože podobně jako u jiných vačnatců se mláďata rodí značně nedovyvinutá a jejich přítomnost ve vaku jsou schopni zaznamenat až po určité době.

Samice klokana rudokrkého platí mezi klokaními mámami za „supermatku“. Své mládě nosí ve vaku téměř nejdéle ze všech klokanů, až 40 týdnů. Zajímavostí je, že může mít až 3 mláďata najednou. Zatímco nejstarší mládě již vak skoro opustilo a vrací se do něj jen v případě nebezpečí, druhé mládě je přisáté na bradavce a třetí mládě je v děloze ve stadiu oplodněného vajíčka. U klokanů se totiž objevuje tzv. prodloužená březost, při níž zárodek pokračuje ve vývoji, až když samice přestane kojit předchozí mládě.

 

Klokani rudokrcí jsou typickými zástupci řádu vačnatců. V dospělosti dorůstají nanejvýš metrové výšky a snášejí i chladnější podnebí. Hustý kožich po celém těle a na ocase je dobře chrání před mrazem. Jméno dostali podle narudlého zbarvení na krku a na plecích. Rádi se živí trávou, listy, výhonky keřů nebo pupeny. Ve volné přírodě žijí ve skupinách o osmi až 20 členech. Jejich přirozeným prostředím je jihovýchodní pobřeží Austrálie nebo Tasmánie. Dožívají se 12 až 15 let.

Autor: Alena Houšková | Aktualizováno: 17.03.2016
Nahoru
<červenec>
Po Út St Čt So Ne
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Klokanům rudokrkým se v děčínské zoo daří. Na svět tu přišla dvě mláďata!

Už druhý rok po sobě se děčínská zoologická zahrada raduje z odchovu v expozici klokanů rudokrkých. S jejich chovem přitom začala teprve v roce 2014. Na svět přišla hned 2 mláďata.

 

„Pohled na mládě vykukující z klokaního vaku byl v loňském roce pro návštěvníky naprostou novinkou. Nikdy předtím se tu totiž žádné klokaní mládě nenarodilo. Letos si tuto zajímavost budou moci příchozí užít hned dvojnásobně. Klokaní kapsy mají totiž plné obě samice,“ raduje se z přírůstků mluvčí děčínské zoo Alena Houšková. Jedno z mláďat z vaku už vykukuje a podle ošetřovatelů nebude trvat dlouho a brzy z něj už i vyskočí. Přítomnost druhého mláděte je dobře pozorovatelná díky výrazným pohybům břicha mladší samice. Přesné datum narození klokánků ošetřovatelé neznají, protože podobně jako u jiných vačnatců se mláďata rodí značně nedovyvinutá a jejich přítomnost ve vaku jsou schopni zaznamenat až po určité době.

Samice klokana rudokrkého platí mezi klokaními mámami za „supermatku“. Své mládě nosí ve vaku téměř nejdéle ze všech klokanů, až 40 týdnů. Zajímavostí je, že může mít až 3 mláďata najednou. Zatímco nejstarší mládě již vak skoro opustilo a vrací se do něj jen v případě nebezpečí, druhé mládě je přisáté na bradavce a třetí mládě je v děloze ve stadiu oplodněného vajíčka. U klokanů se totiž objevuje tzv. prodloužená březost, při níž zárodek pokračuje ve vývoji, až když samice přestane kojit předchozí mládě.

 

Klokani rudokrcí jsou typickými zástupci řádu vačnatců. V dospělosti dorůstají nanejvýš metrové výšky a snášejí i chladnější podnebí. Hustý kožich po celém těle a na ocase je dobře chrání před mrazem. Jméno dostali podle narudlého zbarvení na krku a na plecích. Rádi se živí trávou, listy, výhonky keřů nebo pupeny. Ve volné přírodě žijí ve skupinách o osmi až 20 členech. Jejich přirozeným prostředím je jihovýchodní pobřeží Austrálie nebo Tasmánie. Dožívají se 12 až 15 let.